Екологічна конференція

2019-03-15

/Files/images/екологія брезень 19.jpg

15 березня 2019 року о 9.00 у приміщенні КУ «Нововоронцовський районний методичний кабінет» відбулася конференція вчителів природничого циклу з теми «Екологічна освіта учнів в умовах сучасного інформаційного простору».

Метою конференції став обмін інформацією про важливі методично-організаційні та змістово-процесуальні аспекти екологізації у закладах освіти, підвищення рівня професійної компетентності педагогів, формування екологічної мобільності педагогів в умовах реформування освіти.

Тетяна Фоменко, начальник відділу освіти, молоді та спорту Нововоронцовської районної державної адміністрації, привітала учасників та наголосила, що екологічна освіта в Україні стала одним із пріоритетних напрямів розвитку суспільства. Перед вчителем стоїть завдання використання в навчально-виховному процесі нових технологій, бо вони дозволяють забезпечити наочність, змістовність навчальної інформації, індивідуалізувати та диференціювати навчально-виховний процес, зробити легко доступними для учнів матеріали екологічного змісту.

Валентина Нікольченко, методист КУ «Нововоронцовський районний методичний кабінет», у своєму виступі акцентувала увагу на те, що особливе місце у формуванні екологічного світогляду відводиться закладу освіти. І саме освітній процес має бути спрямований на пошук конкретних шляхів здійснення учнями екологічної діяльності та формування в них екологічної свідомості. Формування екологічно зрілої особистості – наше головне завдання. Людина, яка навчиться цінувати навколишнє природне середовище і берегти його, житиме у злагоді із соціальним середовищем і собою, тобто це буде людина з високим рівнем екологічної культури, що проявлятиметься в різних сферах її діяльності.

На конференції були заслухані доповіді освітян Нововоронцовщини, де розкрились питання розвитку екологічної свідомості й самосвідомості особистості, як екологічно-культурної людини. Почуття приналежності до природи виникає у особистості в результаті наявності у неї досвіду переживань цілої гами почуттів більш локального плану: занепокоєння за власне майбутнє і майбутнє своєї сім’ї в умовах екологічної нестабільності; негативне ставлення до людей, які своїми діями або бездіяльністю погіршують екологічну ситуацію в регіоні й країні, і самокритика, як недостатньо активного захисника природи; здивування від потенціалу і величі природи, усвідомлення місця й ролі людини в ній – людини-руйнівника і людини-творця; радість від власного успіху в природоохоронній діяльності, власної гідності як людини.

Наприкінці конференції учасники створили та презентували творчі проекти «Мислити глобально – діяти локально».

Підводячи підсумки Олена Морозова, завідувач КУ «Нововоронцовський районний методичний кабінет», висловила сподівання, що сформовані екологічні компетенції та набуті в школі знання допоможуть здобувачам освіти бережно ставитися до природи та жити в гармонії з нею.

Матеріали конференції будуть опубліковані у збірнику.

Кiлькiсть переглядiв: 243